Kā pagatavot Iebiezināto pienu mājās?

Autors: Vaira Vīksne

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on print

Viens no Vairas Vīksnes pirmajiem produktiem bija Iebiezinātā piena krekls, kurš ļoti straujos tempos kļuva populārs Latvijas iedzīvotāju vidū. Vēl pat šodien, jeb divus gadus vēlāk cilvēki to grib vēl un vēl. No tā izdarīju secinājumus, ka Iebiezinātais Piens ir vairuma cilvēku mīļākais gardums un pat bērnības neatņemama sastāvdaļa. Tāpēc šajā ierakstā visu saliku pa sastāvdaļām, lai katrs to var mājās pagatavot pats un lielīties kaimiņiem.

Kas ir iebiezinātais piens?

Iebiezinātais piens ir saldināts piens ar samazinātu ūdens saturu.

Iebiezinātais piens tradicionāli ir klasisks piens, kuram vārīšanas rezultātā ir samazināts ūdens saturs un pēc tam tiek pievienots cukurs. Vārīšanas procesā tiek samazināts apmēram puse ūdens satura pienā, un tas sabiezina piena konsistenci. Saldinātu iebiezināto pienu varat izmantot daudzos desertos, piemēram, pankūkās, saldējuma kūkās vai paat vienkārši ēst ar karoti. Brīdinu, ka apstāties ir grūti!

Kāda ir atšķirība starp iebiezināto pienu un iztvaicēto pienu?

Iebiezinātais piens ir saldināts, bet iztvaicēts piens nesatur cukuru.

Lielākā un vienīgā atšķirība starp iebiezināto un iztvaicēto pienu ir cukurs. Abi ir izgatavoti, izmantojot vienu un to pašu paņēmienu, samazinot ūdens daudzumu no piena, bet kondensētajai versijai procesā tiek pievienots cukurs, tāpat kā karameles pagatavošanai no ūdens un cukura. Un tāpēc to sauc par saldināto kondensēto pienu.

Cik ilgi derīgs ir mājās gatavots iebiezinātais piens?

Tas var būt derīgs no vienas nedēļas līdz pat trim mēnešiem.

Veikalā pieejamo produktu derīguma termiņs ir līdz vienam gadam, bet pēc atvēršanas tas ledusskapī var uzglabāties līdz divām nedēļām. Mājās gatavotam iebiezinātajam pienam termiņi nedaudz atšķirās. Ja pēc pagatavošanas piena masa tiek ielieta klasiskā burkā ar cieši noslēgtu vāku, tad iebiezinātais piens var būt derīgs apmēram vienu nedēļu. Ja vēlaties to uzglabāt ilgāk, tad to variet uzglabāt sasaldētu saldētavā un tā derīguma termiņu variet pagarināt līdz 3 mēnešiem. Kā izmantot to pēctam, kad tas ir sasaldēts? Ļoti vienkārši. No saldētavas to pārvietojiet uz ledusskapi un ļaujiet tam atkust aptuveni 12 līdz 16 stundas, un pēc tam maisiet, līdz tas atgūst konsistenci, kāda tā bija pirms sasaldēšanas.

Vai var pagatavot kondensētu pienu ar bezlaktozes pienu?

Jā, iebiezinātā piena pagatavošanai variet izmantot jebkuru sev iecienīto pienu.

Vislabākos rezultātus Jūs variet iegūt, izmantojot pilnpienu, kam ir vismaz 3% tauku saturs, taču, ja Jūs nepanesiet piena produktus vai esat vegāns, variet izmantot kokosriektu pienu. Turklāt, gatavošanas tehnika ir nemainīga, kā izmantotu parasto pienu. Rezultāts būs mazliet atšķirīgs, taču tikpat garšīgs. Variet arī izmantot mandeļu pienu vai auzu pienu.

Kādas sastāvdaļas ir nepieciešamas, lai pagatavotu iebiezināto pienu?

Jums vienkārši ir vajadzīgas trīs sastāvdaļas, kas, iespējams, jau ir jūsu virtuvē.

1) Piens

Kā jau minēju, varat izmantot savu iecienītāko pienu. Tas var būt pilnpiens vai bezlaktozes piens, piemēram, mandeļu piens, auzu piens, kokosriekstu piens vai Indijas riekstu piens. Bet, ja vēlaties iegūt vislabākos rezultātus, es iesaku izmantot 3% pilnpienu. Protams, atkarībā no izmantotā piena, gala rezultāta garša mazliet mainīsies.

2) Cukurs

Klasiskajā receptē baltais cukurs ir visizplatītākais saldinātājs, ko izmanto autentiskā iebiezinātā piena pagatavošanai, taču lieliskus rezultātus var iegūt arī, izmantojot jebkuru citu saldinātāju, piemēram, medu, kļavu sīrupu, brūno cukuru. Loģiski, ka pamatojoties uz jūsu saldinātāja izvēli, gala rezultāta garša un tekstūra mainīsies. Piemēram, iebiezinātais piens iegūs karameles garšu

3) Sviests

Sviesta izmantošana ir ļoti svarīga izcilam iebiezinātajam pienam, jo ​​tas piešķir bagātīgu tekstūru.

Soli pa solim: kā pagatavot iebiezinātu pienu?

Veicot šīs trīs vienkāršās darbības, tam vajadzētu būt perfektam.

1. solis

Lai pagatavotu šo neaizmirstamo bērnības gardumu, jāņem katliņš un jāuzliek uz vidējas uguns. Noteikti izmantojiet katlu ar biezu apakšu, pretējā gadījumā piens piedegs pie katliņa. Katlā liekat aptuveni 20g sviesta, kad tas izkusis, lejiet katlā 200ml vēlamo pienu (pilnpienu, kokosriekstu, mandeļu vai auzu pienu). Līdzīgi kā gatavojot karameli no ūdens, pienam pievienojiet 200g savu iecienītāko saldinātāju (balto cukuru, brūno cukuru, medu vai kļavu sīrupu).

2. solis

Kad tas ir patiešām labi sajaukts, samaziniet uguni un vāriet pienu apmēram 2-4 minūtes, līdz saldinātājs ir pilnībā izšķīdis. Pēc tam nogrieziet uguni zem katliņa uz pašu minimumu ļaujiet pienam vārīties apmēram 20-30 minūtes, līdz pienā esošai ūdens daudzums ir iztvaikojis vismaz uz pusi un tas ir sabiezējis. Visas putas, kas rodas šī procesa laikā, ir jānoņem ar karoti. Visa šī procesa laikā nepārtrauciet maisīt pienu, jo tas var ātri piedegt, vai pat uzprāgt. Esmu dzidējusi atgadījumus. 🙂

3. solis

Kad tas ir gatavs, nogrieziet uguni un ļaujiet piena masai atdzist istabas temperatūrā. Kad tas atdzisis, ielejiet to burciņā ar cieši noslēgtu vāku, lai tas ilgāk kalpo, un ievietojiet ledusskapī vai saldētavā.
Tas arī viss! Lai labi garšo!!! Vai esi redzējis mūsu Iebiezinātā piena kreklu, kuram ir jābūt katra kārumnieka skapī? Ja nē, tad vari to aplūkot spiežot šeit.

Dalies ar šo ierakstu!

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Tev varētu interesēt:

Mēs katrs ikdienas gaitās izdarām neskaitāmas izvēles un neizdomājamies, ko var veicināt dažu izvēļu maiņa. Piemēram, mūsu apģērba izvēle, kas varētu šķist maznozīmīgi, Taču atšķirība starp parastu un organisku apģērbu ir vērā ņemama.
Mūsu apģērbs ražots tikai no labākās kokvilnas, kas audzēta nekaitējot cilvēkiem, dzīvniekiem un dabai. Vairas krekli un džemperi radīti no sertificētas organiskas kokvilnas un otreiz pārstrādāta poliestera.

Šī mājaslapa izmanto sīkdatnes, lai uzlabotu jūsu pieredzi. Vairāk par to lasi šeit.

Laimē 50€
dāvanu karti

Pieraksties jaunumiem un saņem 5% atlaidi pirmajam pirkumam.

Uzzini pirmais par jaunākājiem produktiem,
īpašajiem piedāvājumiem un atlaidēm.